Yol ağı planı yapılması danışmanlık hizmet alınacak
Kocaali’de icradan satılık dubleks konut
Hendek’te icradan satılık daire
Öğrenci çalışma ünitesi alınacak
12 mahalle elektriksiz kaldı
Sakarya Orman Bölge Müdürlüğü, İzmit Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı, Kefken Orman İşletme Şefliğine ait defne rehabilite sahalarında, 2020 yılı programı kapsamında, Bölge Müdürü Ziya Polat Başkanlığında tatbikat yapıldı.
VERİMLİLİK ARTIYOR
Tatbikata, Bölge Müdür Yardımcısı Halil Karademir, Etüt-Proje Başmühendisi Ziya Karagüzel, İzmit İşletme Müdürü Mustafa İşçoğlu, İzmit İşletme Müdür Yardımcısı Mehmet Onur Gürkan, Adapazarı İşletme Müdürü Yardımcısı Murat Çatalbaş, Kefken, Kandıra, Akova, Akçaova İşletme Şefleri, Orman Muhafaza Memurları ve üretim işçileri katıldı. Orman Bölge Müdürü Ziya Polat tatbikat öncesi yaptığı konuşmalarında şu ifadelere yer verdi, “Bölge Müdürlüğümüz sınırları içerisinde bulunan Kocaeli ve Sakarya illerimizde, defne sahalarında envanter ve planlama çalışmaları yapılırken, aynı zamanda defne üretimi hızla devam etmektedir. Bu sayede defne sahaları rehabilite edilirken, verimlilik artırılmaktadır.
BÜTÇEYE BÜYÜK DESTEK
Aynı zamanda orman köylüsünün bütçesine büyük destek sağlamaktadır. Artan defne üretimine bağlı olarak ihracat rakamları da artmakta ve ülke ekonomisine katkı olarak geri dönmektedir. Defnenin ülkemiz ve bölgemizin kalkınması açısından önemini giderek artmaktadır. Bu kapsamda Kocaeli ve Sakarya’da bulunan, defne sahalarında “Defne Rehabilitasyon Projeleri” yaparak hem defnenin yayılış alanları genişletecek hem de mevcut defne alanlarını iyileştireceğiz. Amacımız Kocaeli ve Sakarya’yı ülkemizin defne üretim merkezi haline getirmektir. Uygulamalı olarak yapılan bu tatbikatımızın ülkemize ve teşkilatımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
DEFNE SAHALARI
Kefken Orman İşletme Şefliğine ait defne sahalarında, 109,129 ve 136 nolu bölmelerde plan değişikliği yapılarak defne rehabilitasyonuna alınan sahalarda, vejetasyon döneminin bitmesiyle, rehabilite çalışmaları başlamış olup, tatbikat bu sahalarda yapılmıştır. İlk olarak 129-138 nolu bölme, 34.2 hektarlık BMI meşçerisinde açılan toprak profilleri incelendi. Ekskavatörle toprak işlemesi yapılan 3’er metre arayla defne fidanı dikilmesine ve aralarına defne tohumu ekilmesine kararlaştırıldı. Defnenin doğal yayılış alanlarındaki bozuk sahalarda, defne dikim ve ekimi yapılarak defne yayılış alanlarının artırılabileceğini tespit edildi.
UYGULAMALI OLARAK
Daha sonra, 109 nolu bölme, 5.4 hektarlık BMz-T meşçerisinde canlandırma kesimleri uygulamalı olarak gösterildi. Toprağa sıfır yüzeyde yapılan canlandırma kesimleri ile defnenin kök sürgünü vermesinin sağlanması için köklerde baltayla yaralamanın yapılması anlatıldı. Sahada yoğun bir şekilde bulunan akçakesme türlerinin, defne lehine müdahaleler yaparak bu türün karışımı muhafaza edilerek azaltılması, küçülen defne ocaklarında canlandırma kesimleri yapılarak ocakların genişletilebileceği belirtildi. Tatbikat sonrası, Bölge Müdürü Ziya Polat tatbikata katılan tüm personele ormancılık faaliyetlerinde başarılar diledi.