Onlar için yaz-kış fark etmiyor
Ömrünü tamamlamış ağaçların ekonomiye kazandırılmasını sağlayan orman işçileri, karla kaplı ormanlardaki çetin kış şartlarında ailelerinin geçimini sağlamaya çalışıyor
İl genelinde üç gündür etkili olan kar yağışı, gündelik yaşamı olumsuz etkilediği gibi yüksek kesimlerdeki ormanlık arazilerde çalışan orman işçilerini de zor koşullarda çalışmak zorunda bıraktı. Kestikleri ağaçlar karşılığında ücret alan orman işçileri, Adapazarı Orman Bölge Müdürlüğünün tahsis ettiği konteynerlerde yaşıyor.
Arifiye ilçesine bağlı Yukarı Kirazca köyündeki ormanlık arazide ağaç kesim işinde çalışan Kadir Dişli, ailesinin geçimini bu işten sağladığını, kendileri için yaz-kış fark etmediğini söyledi. Dişli, kış aylarında bu işi yapmanın zor olduğunu, yağış olmadığı zamanlarda kesim ve yükleme yaptıklarını belirtti.
Orman işçisi Erol Güney de buzlanma nedeniyle çalışma koşullarının ağırlaştığını, kış şartlarında çalışmanın oldukça meşakkatli olduğunu, ancak ekmek parası için ormanda çalışmaya mecbur olduklarını kaydetti. Ağaçlarda buzlanma olduğu için başlarına bir şey düşme tehlikesi nedeniyle bu havalarda genellikle ormanda kesimden ziyade kesilmiş ağaçların parçalanma işlerini yaptıklarını söyleyen Güney, "Kesim yaparken de ağacın ne tarafa devrileceğini bilmek gerekir. Bilinçsiz kesim yapanlar tehlikeye davetiye çıkarıyor" diye konuştu.
Adapazarı Orman İşletme Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Erdoğan ise müdürlüklerine bağlı 150 orman işçisi bulunduğunu, işçilerin ömürlerini tamamlamış ve ekonomik değerini yitirmiş çamlarının kesim işini yaptıklarını söyledi.
İşçilerin barınma ihtiyacını temin etmek için karavan tahsis ettiklerini belirten Erdoğan, "İşçilerimiz kesim üretim çalışmalarını usulüne uygun olarak yapıyorlar. Doğa koşulları nedeniyle zor şartlar altında çalışıyorlar. Orman işi ağır ve riskli bir iş. O nedenle kaza olasılığının azalması için uzman ekipler çalıştırmak zorundayız. Genellikle çok soğuk ve çok kötü havalarda kendileri işe mola veriyorlar. Buranın üretim ve kesimi bittikten sonra alanı sürüp, tekrar sahil çamlarıyla yeşillenmesini sağlayacağız. 30-35 sene sonra ise dikilen ağaçlar ömrünü tamamlayacak ve kesilerek yeniden dikilecek" dedi.