Başkan Balcı’dan Vali Kaldırım’a ziyaret
Vatandaşlar bozuk yoldan şikayetçi!
Şehirde şüpheli paket hareketliliği!
Türkiye ilk ülkelerden biri oldu!
Sakarya'da yoğun sis etkili oldu
Çay, bilimsel adı Camellia Sinensis olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde edilmektedir. Çay filizleri çeşitli işlemlerden(soldurma, kıvırma, oksidasyon ve kurutma) geçirildikten sonra meydana gelmektedir. Çayın işlenmesine göre farklı çay çeşitleri oluşmaktadır. Bunlar: tam okside çaylar (siyah çay), yarı okside çaylar (oolong çay) ve okside olmamış çaylardır (yeşil ve beyaz çay).
Yapılan çalışmalarda çayın; kalp damar hastalıklarının, hipertansiyon ve kanser gibi hastalıkların önlenmesinde etkili olabileceği vurgulanmıştır. Çayın sağlık üzerine yararlı etkileri yapısında bulunan polifenolik bileşiklerle(flavonoidler) ilişkilendirilmektedir. Yeşilçay özellikle kateşinlerce zengindir. Siyah çay üretilirken fermantasyona uğradığı için kateşinler, theaflavin ve thearubiginleri denilen bileşiklere dönüşmektedir. Yani yeşil çay ve siyah çayda bulunan bu polifenolik bileşikler antioksidan etkiye sahiptir ve kronik hastalıklara karşı koruyucu etki göstermektedir.
Çayın Faydaları Nelerdir?
*Çayın içeriğindeki flavonoidler antioksidan etkileri sayesinde kalp sağlığını korumada etkilidir. Flavonidlerin diğer kaynakları; sebze, meyve ve bitter çikolatadır.
Düzenli olarak flavonoid tüketimi; kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürmeye, yüksek tansiyon, obezite, kalp-damar hastalıkları ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
*Çayda bulunan flavonoidler ayrıca anti-inflamatuvar etkiye sahiptir.
*Yapılan çalışmalarda özellikle yeşil çayın kolon, mide, pankreas, mesane, özofajeal kanserlerine karşı etkili olabileceği belirtilmiştir.
* Yapılan çalışmalarda siyah veya yeşil çay polifenollerinin antibakteriyel etkisi sayesinde mide kanserine karşı koruyucu olabileceği ve bazı bakterileri baskılayarak bakterilerin neden olduğu enfeksiyonu azaltabileceği rapor edilmiştir.
Çayın Zararları
*Çay doğal olarak kafein içeren bir içecektir. Çayın kafein miktarı; demleme süresi, çay/su oranı, kullanılan bardak büyüklüğü ve demleme sırasında çayı karıştırılıp karıştırılmaması gibi birçok faktörden etkilenmektedir.
Sağlıklı bireyler için günlük tüketilen kafein miktarının 300 mg’ı aşmaması önerilmektedir. Gebeler için ise bu öneri 200 mg’ın altında olması gerektiği yönündedir. Bir fincan(200 ml) hazırlanan siyah çaydaki kafein miktarı yaklaşık olarak 40 mg’dır. Yeşil çayın kafein içeriği ise yaklaşık 20 mg’dır.
Siyah çay, beyaz ve yeşil çaya göre daha fazla kafein içermektedir. Ayrıca çayın demlenme süresi uzadıkça kafein miktarı da artar.
Kafeinin fazla tüketimi; diüretik etki yaparak vücut sıvı dengesini etkileyebilir, uykusuzluk, çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve sinirlilik gibi yan etkiler gösterebilir.
*Çayın içinde bulunan tanen denilen bileşikler demir emilimini azaltabilir. Bu nedenle özellikle demir eksikliği/anemisi olan bireylerin yemeklerden en az 45 dakika önce veya sonra çay tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca özellikle et, tavuk, balık ve yumurta gibi demir içeriği yüksek besinleri tüketirken yanında C vitamini içeren besinlerinin(meyve-sebze) de alınması bu olumsuz etkiye karşı koruyucu olabilir.
Sonuç olarak, yapılan çalışmalar sadece 4-5 fincan çay tüketiminin kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisinin olmadığını; çayın yanında yeterli meyve ve sebze tüketimi, tam tahılların kullanımı ve yeterli sıvı alımıyla birlikte çayın kronik hastalık risklerini azaltabileceği vurgulanmıştır.
Yani sağlıklı bireyler, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayarak kronik hastalık risklerini azaltabilirler. Günlük 4-5 fincanı geçmeyecek şekilde çay tüketimi sağlanabilir. Burada size önerim yeşil çay veya beyaz çayı tercih etmeniz. Bunun yanında 5 porsiyon mevsimine uygun sebze-meyve tüketilebilir. Beyaz ekmek yerine tam tahıl, tam buğday, çavdar gibi ekmekler tercih edilmelidir. Tuz, basit şeker ve doymuş yağ tüketimini azaltılmalı ve de 2-2,5 litre sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Sağlıkla Kalın…
Bu yazı toplam 4517 defa okundu. UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.
5 Şubat 2021 - 09:31, Cuma
27 Ocak 2021 - 09:14, Çarşamba
13 Ocak 2021 - 09:21, Çarşamba
23 Aralık 2020 - 08:48, Çarşamba
9 Aralık 2020 - 10:05, Çarşamba