Pergole sistemi kurulacak
Ot temizleme hizmeti alınacak
Depo inşa edilecek
İki araç kafa kafaya çarpıştı
Gelecek Partisi binasına saldırı
Yeni bir haftadan merhabalar, umarım keyifli bir hafta geçirmişsinizdir. Bu hafta hızla büyüyen, büyürken de bizi içine hızla çeken teknolojiden bahsedeceğiz.
Teknolojinin yelpazesi günümüzde hızla genişliyor, genişlerken de katılımcı sayısını da arttırıyor. Ancak maalesef katılımcı sayısı artarken katılımcıların yaş ortalaması azalıyor. Yani gün geçtikçe teknolojiye dahil olma yaşı azalıyor. Haliyle o katılımcıların büyük bir kısmını gençler ve çocuklardan meydana geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu 2013 verilerine göre 6-15 yaş arası bilgisayar kullanımı %60, internet kullanımı ise %50 civarındadır. Peki ama neden?
Ekrana fazlasıyla maruz kalan çocukların ebeveynlerinden genellikle şunları duyuyorum: “kendi başına tableti açmayı öğrendi, telefonumdan kendi başına Youtube’a istediği videoyu yazıp izliyor hem de daha okuma yazma bilmiyor, çok zeki tabletle oynarken İngilizce renkleri kendi başına öğrendi”. Bakın yukarıda saydığım her şeyi okul öncesi dönemde çocuğu olan ebeveynlerden duyuyorum ve bu cümleleri hep şu sözler takip ediyor: “ÇOK ZEKİ!” Sizce de çocuk okuma yazma bilmeden Youtube’a girdiği, istediği videoyu yazdığı, açıp izlediği için çok mu zeki? Yoksa çocuk bir ihmal mi yaşıyor?
Ebeveynlerimiz genellikle ihmal lafını duyunca bir korkuyorlar önce “ne ihmali hocam ben çocuğumu hiç ihmal etmem, her istediğini alırım, onunla oynarım, yemek yediririm, uyuturum, ne alakası var şimdi çocuk tabletle oynuyor diye ihmal mi edilmiş oluyor?” diyorlar. Tabi ki çocuk tabletle oynadığı için ihmal edilmiş olmuyor. Tabi ki çocuk tabletle de oynasın. Ama belirli saatlerde ve ebeveyn kontrolünde. Benim yukarı da bahsettiğim aşırı derece de ekrana maruz kalmış çocuklar.
Sevgili ebeveynler çocuğu ihmal etmemek demek illa onu beslemek, bakmak, her istediğini almak demek değildir. Bir çocuk özellikle okul öncesi dönemde bulunan bir çocuk kendi başına tablette bilgisayarda kendi eğlendirebiliyor, kendi işini kendi halledebiliyorsa o çocuğun zekası için bir şey söyleyemem belki ama o çocuk gerçekten ihmal edilmiş demektir. Bakın çocuk o kadar ihmal edilmiş ki ailesiyle oyun oynamak yerine tabletten oyun oynamayı seçiyor, o kadar ihmal edilmiş ki ailesinden birine istediğini yazdırmak açtırmak yerine bu işi kendi yapmak istiyor. Çocuğun zekasıyla ilgili onu gözlemlemeden bir şey söylenilmez ancak, böyle bir çocuk zeki olmaktan da ziyade ihmal edilmiş demektir. İhmal edilmiş ve kendine sanal bir dünya kurmuş demektir.
Teknolojinin hiç mi yararı yok? Tabi ki bir çok faydası var. Örneğin bilişsel gelişim süreçlerini şekillendirmek, sosyal becerilerini arttırmak, ince motor becerilerini arttırmak, yabancı dil becerileri kazandırmak ve daha sayamadığımız kadar çok faydası var. Ancak en başında da dediğim gibi süreyi ayarlayarak ve ebeveyn kontrolü sağlayarak olmalı. Bu sebepten dolayı ebeveynler teknolojiyi ve çocukların gelişimlerini çok çok iyi tanımalılardır.
Amerikan Pediatri Akademisi (APA) 2013 yılındaki yönergesinde 18 ayın altındaki çocuklar için görüntülü sohbet dışında ekran kullanılmasından kaçınılmasını, 2 yaş altındaki çocuklar bilişsel, dil, motor ve sosyal-duygusal becerilerini geliştirmek için bakım verenine ihtiyacı olduğundan dolayı bunun haricinde elektronik ortamlarda zaman harcatılmamasını belirtmiştir. APA 2-6 yaş arasında ise yine ebeveyn kontrolünde yüksek kaliteli programlar çerçevesinde bir saatle ekran kullanımının kısıtlanmasını önermiştir.
Sevgili ebeveynler çocuklarınızın özellikle 2 yaşına kadar en büyük ihtiyacı sizsiniz. Sizinle oyun oynamak, sizin onu beslemeniz, uyutmanız, güvenli bağlanmayı yaşatmanız, kısacası sizle vakit geçirmek. Merak etmeyin siz teknolojiden daha güçlüsünüz. Çocuğunuz için gerekli olan her şeyi sağlayabilirsiniz ve ona yetebilirsiniz. Teknolojiden ona nasıl faydalı olabilirim diye yararlanabilirsiniz tabi ki. Ama teknolojiden siz faydalanın. Çocuğunuz da sizden faydalansın. Siz size yetersiniz!
Çocuklarınızla çocuk kalın!
Bu yazı toplam 3193 defa okundu. UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.
8 Ocak 2020 - 08:52, Çarşamba
1 Ocak 2020 - 10:50, Çarşamba
25 Aralık 2019 - 09:02, Çarşamba
17 Aralık 2019 - 08:58, Salı
11 Aralık 2019 - 10:34, Çarşamba
28 Kasım 2019 - 09:01, Perşembe
13 Kasım 2019 - 09:44, Çarşamba
6 Kasım 2019 - 09:00, Çarşamba
30 Ekim 2019 - 09:06, Çarşamba
23 Ekim 2019 - 10:11, Çarşamba