Pergole sistemi kurulacak
Ot temizleme hizmeti alınacak
Depo inşa edilecek
İki araç kafa kafaya çarpıştı
Gelecek Partisi binasına saldırı
Merhaba sevgili okurlar
Bu hafta size D vitamininden bahsetmek istiyorum. Hazır yaz aylarında güneşten bolca yararlanabiliyorken D vitamini seviyelerimizi neden yüksek tutmalıyız bakalım;
Öncelikle D Vitamini nedir?
Vücudumuzdaki metabolik faaliyetlerde önemli birçok görevi olan D vitamini, yağda eriyen (A,D,E,K) 4 vitaminden biridir. Cildin güneş ışığı ile temasında D vitamini aktifleşir, kalsitrol dediğimiz yapıya dönüşür ve bu haliyle vitaminlerden ayrılarak, hormon olarak da anılır.
Görevleri;
D vitamini; kalsiyum ve fosfor metabolizmasını düzenler, kalsiyumla birlikte kemik ve dişleri güçlendirir.
Hücrelerin büyümesinde ve kas ile sinir sistemlerinin düzenli işlevinde önemli rol oynar.
Kan basıncının düzenlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de önemli görevleri bulunur.
D vitamininin kalın bağırsak, kemik, deri, kolon ve meme kanserinde de koruyucu etkisi vardır.
Eksikliğinde ;
Tükettiğin kalsiyumun kemik oluşumuna fayda sağlaması için D vitamini gerekiyor! Eğer osteoporoz riskinden korunmak istiyorsan kalsiyum tüketimin kadar D vitamini seviyeni de dengede tutmalısın.
D vitamini eksikliği unutkanlık ve Alzheimer hastalığı riskini arttırmaktadır.
D vitaminin eksikliği birçok psikolojik hastalıkların gelişimine sebep olabiliyor. Bunlar dışında özellikle stresle baş etmede bu vitaminin rolü büyük!
Uluslararası Kanser Enstitüsüne göre D vitamini kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatıcı, küçültücü ve engelleyici etkiye sahip! Ayrıca bağışıklığı güçlendirici etkisi de kansere yakalanma riskini azaltmakta.
D vitamin bağışıklık hücrelerine destekçi bir vitamin! Özellikle kış aylarında güneş görememizin etkisi ile D vitamini seviyelerimiz düşüşe geçtiğinde hastalıklara karşı direncimizde azalıyor.
D vitamini eksikliğinde kanda paratiroit hormonu artmaya başlar. Bu hormonun ani artışı kan basıncının da artmasına ve tansiyon problemlerinin gelişmesine sebep olur. Ayrıca yapılan çalışmalar D vitamininin damar çeperleri üzerine olumlu etkileri olduğunu göstermiştir.
Pankreasından insülin salınımını ve sentezini arttıran etkenlerden bir tanesi de D vitamini! D vitamin eksikliği olan kişilerde insülin direnci gelişme olasılığı daha yüksek!
D VİTAMİNİNİ NASIL YÜKSELTEBİLİRİZ??
D vitamininin yüzde 80'i güneş ışınlarından karşılanır. Özellikle mart-ekim ayları D vitamini açısından en etkin dönem. Bu aylarda koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekir. Mart-ekim arası, özellikle güneş ışınlarını dik geldiği 11.00-15.00 arasındaki saatler D vitaminin dönüşümü için en etkili dönem. Ancak bu saatler cilt kanseri için de riskli bu nedenle sadece 10-15 dakikalığına, koruma kremi kullanmadan, diz ve dirseklerden aşağısını güneşlendirmek yeterli. Esmer kişilerde D vitamini sentezi sarışınlara göre daha yavaştır. Bu yüzden esmer kişilerin sarışınlardan daha fazla güneşte kalması gerekir.
D vitamini bakımından zengin besinler nelerdir?
gibi besinler doğal yollarla alabileceğimiz D vitamini açısından zengin kaynaklardır.
Görüldüğü gibi vücutta birçok önemli fizyolojik görevi olan D vitaminin sizdeki durumu nedir? Yaptıracağınız kan tahlillerinde mutlaka D vitamini değerlerinize baktırın ve eksikliğinde görülen problemlerle karşılaşmamak için bolca güneşlenip D vitamininden zengin yiyecekleri tüketmeye çalışın .
Sağlıklı ve hafif haftalar dilerim :)
Bu yazı toplam 3743 defa okundu. UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.
14 Ekim 2019 - 10:31, Pazartesi
7 Ekim 2019 - 09:37, Pazartesi
30 Eylül 2019 - 09:54, Pazartesi
23 Eylül 2019 - 10:09, Pazartesi
16 Eylül 2019 - 10:14, Pazartesi
9 Eylül 2019 - 10:16, Pazartesi
2 Eylül 2019 - 10:05, Pazartesi
26 Ağustos 2019 - 10:03, Pazartesi
19 Ağustos 2019 - 09:57, Pazartesi
15 Ağustos 2019 - 10:14, Perşembe