CHP'den Geyve Polisi'ne kutlama ziyareti
Kotaman’dan başarılı öğrenciye tebrik ziyareti
Türk Kızılay gönüllüleri, okul duvarlarını boyadı
Başkan Yüce’den çiftçiye ve ihtiyaç sahiplerine destek
“Fırsatçılar değil üretici ve tüketici kazanmalı”
Okumak, insanın hayatı boyunca merak ile başlayan yolculuğunun kılavuzu olmuştur. Hemen her bilgiye neredeyse okuyarak ulaşırız. Okumak deyince ilk akla gelen ulaşılmak istenen bilgidir fakat okumak aslında bundan daha ileri düzeyde bir eylemdir.
İnsan sadece öğrenmek için okumaz aynı zamanda okuduğundan zevk almak, keyifli vakit geçirmek ve duygusal bakımdan hayatına nasıl yön vereceğini kestirmek ve hissederek yaşamanın farkına varmak içinde okur. Bu eylemi doğrudan düşünmese bile dolaylı olarak yansıyacağının bilincindedir. Burada esas amaç zamanı güzel değerlendirmek olarak gözüksede kişi bundan daha fazlasını edinir. Tam olarak insanın bu tür ihtiyaçlarına hizmet eden türler edebi metin olarak geçer.
Peki, edebi metin tam olarak nedir? Edebi metin öncelikle edebi değer taşıyan metindir. Edebi değer taşımayı açmak gerekirse; bu ancak edebiyat ürünü olan eserleri kasteder. Edebiyat sanatsal çerçeveden bakıldığında içerisinde birçok faktörü içinde barındıran sanatın bir alt dalıdır. Bir metinin edebi nitelik taşıması için içerisinde üretme, iyi bir anlatım, kurgu, hayal gücüne fayda sağlama ve zamanın güzel geçmesine katkıda bulunma gibi birçok faktörü bünyesinde barındırmalıdır. Kısaca okurken eğlendirmeli hatta yeri geldiğinde düşündürmeli diyebiliriz. Edebi metinleri çok geniş bir yelpazede değerlendirmek mümkündür.
Edebi metinlerde sanatsallık esastır. Roman, öykü, hikâye, şiir, deneme gibi direk bilgi amacı ile yazılmayan her metin buna güzel birer örnektir.
Edebi metinler kurmaca metinlerden oluştukları için insan beyni tarafından üretilir. Hayal gücü ile perçinlenen edebi metinler kendine özgü bazı özellikler taşırlar. Genellikle yukarıda da belirttiğim gibi direk bilgi vermeyi amaçlamazlar. Daha çok okuyucuya sanatsal bir sinerji verir. İnsanın duygu ve düşünce dünyasını zenginleştirerek dolaylı olarak hayatımıza katkıda bulunur.
İnsanın yaşadığı hayatı anlayabilmesi ve değerli kılabilmesi için sanata gereksinim duyar bu ihtiyaç doğrudan olmasa bile dolaylı olarak kendini gösterir. Sanatın bir alt dalı olan edebiyatın hayatımıza sağladığı fayda yadsınamayacak kadar büyüktür. Edebiyatsız bir yaşam rengini yitirmiş bir gökyüzü gibidir ve insan maviyi hep seyretmek ister.
Instagram / kaderccakr
Bu yazı toplam 1045 defa okundu. UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.
9 Şubat 2021 - 09:00, Salı
26 Ocak 2021 - 09:14, Salı
19 Ocak 2021 - 09:08, Salı
12 Ocak 2021 - 09:25, Salı
5 Ocak 2021 - 09:19, Salı
29 Aralık 2020 - 09:23, Salı
22 Aralık 2020 - 09:26, Salı
15 Aralık 2020 - 09:23, Salı
8 Aralık 2020 - 09:11, Salı
1 Aralık 2020 - 10:32, Salı