16 eğitim tesisinin toplu açılışı gerçekleştirildi
Kadın sanatçılar çevrimiçi sergide bir araya geliyor
‘Karadeniz’de Pedal Çevirelim’
BBP’de ilçe başkanı Nihat Meral oldu
Zam şampiyonu kırmızı mercimek
Otizm spektrum veya otizm adıyla bilinen erken çocukluk döneminde başlayan ve hayatı boyunca yaşam kalitesini etkileyen sözel, davranışsal bozukluktur ve ciddi bir gelişimsel bozukluktur.
Otizm nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Sebep olarak genetik ve çevresel faktörler (doğumda oluşan bazı sorunlar, viral enfeksiyonlar, çevre kirliliği ) gösterilmekte ama hala kesin olarak ispatlanamamıştır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
1. Çocukların göz kontağı kurmamalarıdır. Kısa süreli ve anlamsız bakmaları vardır.
2. Çocuğa ismi ile seslenilmesine tepki vermezler.
3. Dokunma, sarılma, kucağa alma gibi fiziksel temas gerektiren durumlardan hoşlanmazlar.
4. Tek başına olmayı tercih ederler. Grup etkinliklerine katılmaz, akranları ile oynamazlar.
5. Konuşmada bozukluk vardır. Sürekli aynı kelimeleri tekrarlayabilirler. Ya hiç konuşmazlar yada geç, tuhaf konuşurlar.
6. Şaka söylemlerini anlayamazlar.
7. Sallanma, kendi etrafında dönme gibi sürekli tekrar eden davranışları sergilerler.
8. Kendini ısırmak, kafanı vurmak gibi kendine zarar veren davranışlar sergilerler.
9. Rutin oluştururlar ve bunların bozulmasına yada değişlik yapılmasına tahammül edemezler.
10. Cansız nesnelerle daha fazla temas kurarlar.
11. İletişim gerektiren davranışlarda taklit becerileri yoktur. Selam verme, bay-bay yapma gibi davranışları yapamazlar.
12. Çocuklar isteklerini parmaklarıyla gösteremezler. Genellikle karşısındakinin kolundan çeker yada ağlayarak gösterirler.
13. Sürekli ellerinde nesne tutma, objeleri dizerek oynama, arabanını tekerliği ile oynama gibi oyunlar tercih ederler.
14. Ses, ışık ve kokuya karşı fazla duyarlılar ve beklenmedik tepkiler verebilirler.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Otizmin bilinen bir ilaç, ameliyat gibi bir tedavisi yoktur. Çocuğun yaşam kalitesini artırma işlevsel bağımsızlığını artırmaya yönelik çalışmalardan bahsedebiliriz. Otizmde en önemli şey ‘erken tanı ‘ en etkili yöntemdir. Çünkü beynin gelişmesinde ilk 3 yıl daha fazla ve öğrenmesi oldukça hızlıdır. Beyine gelen doğru ve yoğun uyaranlar gelişimde önemli bir etkiye sahiptir.
AİLELERİN ROLÜ
Otizmli çocukların ailelerine bu süreçte büyük bir sorumluluk düşmektedir. Çocuğa teşhis koymasından sonra ailelerin bu durumu kabullenmesi zor oluyor. Ailelerin bu durumu kabullenmeleri ve sürece dahil olmaları tedavinin olumlu yönde ilerlemesini sağlamaktadır. Tedaviye başlanması ve devam edebilmesi ailenin motivasyonu önemlidir. Ailenin motivasyonu için sosyal çevrenin desteğine ihtiyaçları vardır. Tanı koyduktan sonra alenin öfke, isyanlar gözlenmektedir. Sonrasında suçluluk, utanma ve geleceğe yönelik büyük bir kaygı yaşamaktadırlar. Ailenin bu durumu kabullenmesi bu süreç için gerekli psikoegitimleri alıyor olması durumu onlar için daha kolay hale getirmektedir. Ailelerin çocuklarının özel durumuyla aynı durumu yaşayan ailelerle bir araya gelmesi onları rahatlatacak ve duruma adapte olmalarına kolaylık sağlayacaktır. Neler yapmaları gerektiğini ve nasıl süreci yönetebilecekleri konusunda bilgi sahibi olmaları belirsizlikleri ortadan kaldıracaktır. Yapılan birçok araştırmada aile desteği gören çocukların topluma uyum ve adapte oma sürecini kolaylaştığı gözlemlenmiştir.
Bu yazı toplam 1117 defa okundu. UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.