Yerel Kültür’de kongre heyecanı
CHANGE OTO OPERASYONU
SAÜ’de mantık ve metafizik konuşuldu
‘İdam kararının şaşkınlığı içindeyiz’
‘Esnaf birgün bunun hesabını soracaktır’
Tatarlar'ın bize en güzel armağanlarından biri çi börek. Çiğ börek adıyla da bilinen bu lezzet özellikle Eskişehir'in her köşesinde yapılan ve çok sevilerek yenen bir güzellik üstelik. Böreğin özelliği olarak kıymalı harcı çiğden konuluyor. İncecik açılmış hamurun içerisine konup kızgın yağda hızlı bir şekilde pişiyor. Hamuru yağda kızartırken yaşanılan en büyük sorun ise çok yağ çekiyor olması. Bunun önüne geçmek için hamurun içerisine sirke koyuyor hem de kabarmasını sağlıyoruz. Puf puf kabaran ve çıtır çıtır olan çiğ böreğin sırrı buradan geçiyor. İçinin de tam kıvamında olması ve pişerken harcın bir noktada toplanmaması için de su ilave ediyoruz. Öyleyse yanına bir bardak ayranla afiyetle çiğ börek yemeye davetlisiniz.
Malzemeler
Hamuru için
3 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı sirke
Kıymalı iç için:
300 gram kıyma
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tuz
3/4 çay bardağı su
Kızartmak için:
3/4 su bardağı sıvı yağ
Püf Noktası
Hamurun içerisine konan sirke daha az yağ çekmesini sağlıyor. İç harcı sulu olmazsa kıymalar bir yerde küme halde kalır. Bu nedenle sulu olmasına özen gösterin.
Hazırlanışı
Derin bir kabın içerisine unu aktarın. Sirke ve tuzu ekleyin. Azar azar suyunu ekleyerek güzelce yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bez yardımıyla kapatın. Soğanı çok ince ve minik bir şekilde doğrayın. Derin bir kabın içerisine kıyma, tuz, soğanı alın ve güzelce yoğurun. Ardından suyu ilave edin ve yoğurun. Sulu bir harç elde edin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler elde edin ve unlanmış tezgahın üzerinde orta büyüklükteki bir tabak boyutunda açın. Bir kısmına iç harçtan koyun ve kapatın. Kenarlarına güzelce bastırın. Derin bir tavaya yağı alın ve kızdırın. Kızan yağa börekleri alın ve kızartın. Çıkarıp fazla yağını süzdürerek afiyetle tüketin.
Bu yazı toplam 510 defa okundu. UYARI: Sitemizde yayınlanan yazarlara ait yazılar, yazarların görüşüdür ve yazarları sorumludur. SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yorumda yasal sorumluluk yorum yapan kişiye aittir ve SAKARYA HALK GAZETESİ sorumlu değildir. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında yorum gönderen muhataplarına dava açılabilmektedir. Yorum şikayet konusu olduğunda ,yazılı talep halinde adli makamlara bu yorumların IP adresleri verilmektedir.
12 Ekim 2018 - 11:30, Cuma
27 Eylül 2018 - 10:42, Perşembe
3 Eylül 2018 - 11:26, Pazartesi
18 Ağustos 2018 - 12:20, Cumartesi
17 Ağustos 2018 - 14:50, Cuma